Kategorier
Korvbloggen

Äntligen grillvår!

Om du rengjorde och servade grillen i höstas och har förvarat den inomhus är det förmodligen bara att sätta igång och grilla. Om den å andra sidan blev stående ute i regn och rusk, är det hög tid för vårservice. Här ger vi dig lite tips på hur du enklast får grillen i riktigt bra skick.

Denna artikel innehåller reklamlänkar.

Efter en kall och mörk vinter blev det plötsligt varmt och hög tid att plocka fram och se över grillen.

Om du rengjorde och servade grillen i höstas och har förvarat den inomhus är det förmodligen bara att sätta igång. Om den å andra sidan blev stående ute i regn och rusk, är det hög tid för vårservice.

Här ger vi dig lite tips på vägen till hur du enklast får grillen i riktigt bra skick.

Rengör gallret

Ett smutsigt grillgaller gör ingen glad. Om det blivit kvar matrester på gallret över vintern är risken stor att de möglat och då måste gallret rengöras, men även ett galler som bara är sotigt kan ge maten dålig smak och ett tråkigt utseende.

Hur rengör jag enklast ett smutsigt grillgaller?

Bästa sättet att rengöra grillgallret är att fylla grillen med kol och göra en brasa. Lägg därefter på gallret och borsta med en rejäl grillborste, när det blivit ordentligt varmt.

Andra metoder för att rengöra grillgaller:

  • Lämna grillgallret på gräsmattan över natten. På morgonen, när daggen gjort sitt för att lösa upp smutsen, skrubbar du det rent med svamp eller borste, i en balja med diskvatten
  • Gör en boll av aluminiumfolie, som du doppar i cola och skrubbar gallret med.
  • Lägg gallret i ett bad med vatten och såpa eller diskmedel i några timmar. Skrubba därefter rent.

Om det har gått riktigt långt och gallret dessutom börjat tappa formen och blivit hängigt i mitten kan det vara bra att byta ut det mot ett nytt.

Töm askhinken

Töm askhinken i komposten, eller strö askan över rabatter och gräsmattan

Den där hinken under grillen, där askan samlas. Den blir full till slut. Det låter jättekonstigt, men så är det. Passa på att tömma den nu, om du inte gjorde det i höstas. Askan är jättebra gödsel att strö i rabatten eller över gräsmattan.

Kontrollera alla spjäll

Spjället i botten av grillen är viktigt för att reglera grillens temperatur

Hålen i botten är inte bara till för att släppa ut askan. På de flesta grillar sitter där ett spjäll, som du kan använda för att reglera lufttillförseln när du grillar. Kontrollera att spjället går att stänga och öppna och att det inte kärvar.

Har du en bra märkesgrill finns spjäll och andra detaljer att köpa som reservdelar. Leta i vår lista över handlare, eller fråga någon som säljer grillar så kan de oftast hjälpa dig att få tag i rätt delar.

Spjället i locket på grillen är kanske inte lika viktigt för själva grillningen, men det är bra om det går att stänga, eftersom det är ett effektivt sätt att släcka grillen när du grillat klart.

Köp ny grill

Köp Kamado SUMO Maxi från Kitchentime
Varför inte förgylla sommaren med att investera i en helt ny grill?

Ibland är det dags att köpa ny grill. Det kan vara så att din gamla grill är så rostig och trasig att den inte är värd att reparera längre eller så vill du bara köpa en ny och kanske större grill.

Läs vår köpguide för grillar så får du veta allt om vilken grill som är bäst just för dig. Där hittar du också länkar till bra erbjudanden på nätet och information om produktnyheter och grilltillbehör.