Julklappstips till grillmästaren

Det här är en produktguide som innehåller köplänkar.

Är du en av dem som tycker att det äntligen är dags att julpynta, baka, dricka glögg, köpa julklappar och rimma? Eller tillhör du det andra lägret, som mest tycker att det är jobbigt och stressigt med julen?

Vi på Allt om korv tillhör den tidigare kategorin, och ser verkligen fram emot julen och allt som vi ska grilla på jullovet. Eftersom vi själva är grillare så har vi också passat på att sammanställa en lista på perfekta julklappar till grillaren. Så har du en vän, partner eller släkting som grillar har vi de perfekta julklappstipsen på vad du kan ge honom eller henne i år!

1. En riktigt lyxig kolgrill

 • Keramisk – Håller värmen länge
 • Stor grillyta
 • Perfekt till både direkt och indirekt grillning

Cirkapris: 27 000 kr

Alltså, vi vet att det här är mycket pengar för en julklapp. Men alla som grillar skulle tycka att en Big Green Egg XL är en fantastisk julklapp! Big Green Egg XL är 61 cm i diameter och den är perfekt för att grilla en middag till hela familjen.

Big Green Egg är något av grillarnas Rolls Royce. Det är en keramisk grill som håller värmen otroligt bra, vilket underlättar för att hålla en jämn temperatur under lång tid. Det går också åt mindre kol eller briketter eftersom grillen är så bra isolerad att värmen stannar i grillen.

Det finns förstås flera storlekar av Big Green Egg, allt från en Mini på 31 cm till XXL som är hela 83 cm. Vilken storlek som passar just din grillare vet ju inte vi, men tänk på att inte köpa en för liten grill. Det finns inget mer irriterande än att inte få plats med allt man har tänkt att grilla. Ibland vill man ju till exempel grilla både en ordentlig bit kött och olika grönsaker som tillbehör.

2. Gasolgrill – för den som inte orkar vänta på den perfekta glöden

 • Lätt att tända och reglera värmen
 • Klar att använda inom några minuter
 • Stor grillyta

Cirkapris: 13 999 kr

Kol eller gasol är lite av en vattendelare bland grillare. Om din grillande julklappsmottagare är en gasolgrillare så har Weber en mängd olika gasolgrillar som ger perfekta förutsättningar för grillning genast. Vi skulle inte tacka nej om tomten kom med en Weber Genesis II EP 335 GBS till oss i julgåva.

I Genesis II har Weber packat in mängder med smarta funktioner som underlättar matlagning. Bland annat finns det en speciell Sear-station som snabbt och lätt ger en perfekt grillyta och snygga ränder. Med flavourizer bars kommer safterna och fettet som droppar ur maten som grillas får den ännu mer grillsmak genom förångning av smakämnena i dropparna.

Infinitytändningen gör att det är lätt och går supersnabbt att tända alla tre brännarna.

3. Ordentlig skärbräda

En ordentlig skärbräda vill alla kockar ha i julklapp, så även den som grillar sin mat. Och precis som när du ska köpa en grill, så gäller det även för skärbrädor att inte köpa en för liten.

 • Material: Ek
 • Storlek: 80×40 cm
 • Friktionsduk – Glider inte omkring

Cirkapris: 3699 kr

Den här skärbrädan i ek som mäter hela 80×40 centimeter kommer alldeles säkert att vara tillräckligt stor för allt den behöver rymma. För att den ska ligga stadigt har den en friktionsduk. Skärbrädan har också en måttskala som gör att det är lätt att få jämna och snygga skivor till serveringen. Den är snygg nog att användas som serveringsfat på bordet.

Den svenske stjärnkocken Edin Dzemat har varit med och formgett skärbrädan tillsammans med det välkända företaget Global.

 • Material: Ek
 • Storlek: 46×36 cm
 • Tjocklek: 4 cm

Cirkapris: 999 kr

En inte riktigt lika stor skärbräda tillverkar Anders Petter. Även här är det en ekskärbräda som står stadigt på underlaget. Trots att den är lite mindre kommer den troligen att rymma det mesta som behövs. Är det riktigt stora kalas kan det dock behövas några extra serveringsfat.

4. En riktigt vass och bra kniv

Det absolut viktigaste köksredskapet som ingen matlagare klarar sig utan är förstås en välslipad supervass kockkniv. Visst, skrock säger att man inte ska ge bort knivar, men vi vet bättre. Det finns ingen som blir ledsen över att få en ny, bra kniv som julgåva!

Idag finns det mängder med bra knivar, så köp en kniv som är både snygg och bra säger vi.

Det japanska företaget Satake gör en knivserie som heter Kuro. Bladet består av 67 lager damascusstål som grovhamras för att ge knivarna deras speciella och råa utseende. Eggen är dock sylvass, i klass med vilket rakblad som helst. Kuro Kiritsuke kommer göra allt skärarbete till ett nöje för mottagaren, och mellan varven kommer den verkligen pryda sin plats i köket.

Sabatier är ett klassiskt knivmärke. De tillverkar flera olika serier som har en aning olika egenskaper. Serien Edonist har knivblad i rostfritt stål med en hög kolhalt, vilket ger en härligt spänstig känsla vid användning. Kockkniven har hela 29 centimeter blad, och skär lätt igenom alla råvaror som behöver delas.

Ett annat klassiskt märke är Global, med prickarna som lätt känns igen. Knivarna i NI-serien tillverkas i Cromova18-stål, vilket ger en perfekt skärpa som håller länge. Kockkniven är 20 centimeter och ligger skönt i handen under användning.

5. Grillförkläde i läder

Grillning kan tidvis vara både hett och kladdigt. För att skydda grillarens kläder, och grillaren själv ibland, är ett grillförkläde i läder en perfekt julklapp.

Lädret gör att förklädet skyddar extra bra mot heta fettstänk. Och skulle det råka komma glödande kol på förklädet klarar det även det. Ja, och så är det förstås snyggt och stilrent. Det finns inget töntigt alls med ett ordentligt förkläde i läder.

6. Tåliga grillhandskar som skyddar händerna

När vi är inne på skydd så fortsätter vi med grillhandskar. Grillhandskar är något helt annat än grytlappar. Under själva grillandet behövs det ibland fyllas på kol eller briketter, eller så ska matvarorna vändas på gallret. Vid båda aktiviteterna behöver grillmästaren vara nära glöden och hettan. För att skydda händerna mot värmen behöver han eller hon då ha ett par ordentliga läderhandskar.

Grillhandskarna från Outset är snygga, tåliga och väldigt praktiska. Helt enkelt en perfekt julklapp till någon du gillar!

7. Pizzasten

Även den mest traditionella köttgrillaren kan tänka sig att bredda sin repertoar. I alla fall om han eller hon får lite hjälp på traven. För grillat kött i all ära, ibland kan det vara gott med lite variation. Så passa på att ge grillaren och hans eller hennes familj en julklapp som kommer funka för dem allihop.

Med en pizzasten från Big Green Egg är det lätt att göra pizza på grillen. Perfekt familjemat, barnen får välja sin topping själva och pappa eller mamma får grilla. Alla blir nöjda! Stenen kan också användas för att baka, till exempel egna pitabröd eller tortillas.

8. Roliga rubbar

En liten men ändå kul julgåva till den som gillar att grilla är att köpa något slags kryddblandning, eller en glaze. En rub är en kryddmix som gnids in i råvaran innan den läggs på grillen, medan en glaze är en sås som penslas på råvaran i slutet av grillningen för att ge smak och karamelliseras av värmen.

Om mottagaren gillar lakrits finns den här spännande rubben. Den kombinerar härliga kryddor som fänkålsfrön och rökt paprika med chili och lakrits som ger råvaran en starkare röksmak och en rolig ton av lakrits.

Nomu är ett sydafrikanskt företag som gör bland annat kryddblandningar. Deras rubbar är goda och ger råvarorna en frisk och perfekt smaksättning. Kycklingrubben innehåller timjan, salvia och en aning citron. Självklart kan den även användas på till exempel fisk eller grönsaker som potatis också.

En glaze som eventuellt inte älskas av alla är lakritsglazen från lakritskocken. Eftersom den penslas på i slutet av grillningen ger den en tydligare ton av lakrits än rubben här ovanför. För den som inte har testat passar lakrits extra bra till fläskkött och kyckling tycker vi.

9. Ordentliga grillverktyg

För att kunna grilla ordentligt utan att bränna varken sig själv eller maten är det viktigt att ha riktiga grillverktyg. För det är verkligen skillnad mellan vad som funkar på grillen och på spisen.

Vid grillning är det viktigt att ha verktyg med långa skaft. Då kan grillmästaren nämligen hantera det som ligger på grillen utan att behöva ha händerna över den varma grillen och riskera att bränna sig. Man vill också att verktygen ska vara stabila och ha ett ordentligt grepp.

Nicolas Vahé har tagit fram ett set grillverktyg som fungerar alldeles ypperligt vid grillen. De levereras dessutom i en snygg presentpåse, och blir en fin julklapp som mottagaren säkert kommer uppskatta under lång tid framöver.

10. Universaljulklappen

Vårt sista tips på julklappar till någon som gillar att grilla fungerar egentligen lika bra till den som inte grillar.

För visst har vi alla hört de som grillar hävda att grillning är ett finlir och att grillen måste vaktas hela tiden? När vi egentligen vet att den största delen av tiden för grillaren går åt till att dricka öl och filosofera. Nå, så kan det kanske få lov att vara ändå. För det är ju härligt med grillning och med grillad mat.

En julklapp som hjälper grillmästaren att passa grillen bekvämt är en stor hängmatta med stativ som kan användas i alla trädgårdar, även där det inte finns strategiskt placerade träd. Fatboy har dessutom varit smarta nog att göra den här hängmattan rejält stor, så det får lätt plats flera personer i den. Alltså kan den som är ansvarig för grilltillbehören göra mästergrillaren sällskap i den ibland. En perfekt julklapp till den grillande familjen, alltså!