Tips till grillfesten

Grillfest i trädgårdenEtt sätt att få den klassiska korvgrillningen att bli lite roligare och mer intressant för hela familjen är att se till att det finns olika alternativ för olika smaker. Med dagens stora utbud i mataffärerna så går det att variera både korv, bröd och tillbehör på en mängd vis.

Testa till exempel att grilla på saltsten från Himalaya, för att få ytterligare en dimension av smaker på korven än bara den kolgrillade. Barnen brukar också tycka det är roligt att titta på den rosa saltstenen på grillen, så se till att hålla nyfikna små barnfingrar borta från den heta stenen.

För att snäva ner festen till ett hanterligt format kan en bra idé att vara att fokusera på ett specifikt land, och då välja korvar och tillbehör från just det landet eller området. Om ni planerar lite i förväg kan det till och med hända att barnen vill måla flaggor från landet och dekorera med.

Korvarna

GrillkorvVälj olika sorters korv, gärna med hög kötthalt. Om fokus är på att ha variation på korvarna kan det vara bra att välja någon rå korv, någon rökt, och med olika kryddningar. Självklart ser du också till att det finns neutralare korvar till de minsta, eftersom de inte brukar vara de som är mest intresserade av variation i korvfrågan.

Tillbehör

SåserNär det gäller tillbehören är det bara att gå loss! Det finns massor av olika salsor och sallader att köpa i affären, botanisera i hyllan vid ketchupen. Är du det minsta intresserad av att göra själv finns det massor av recept på roliga salsor, och det som sätter gränserna är kanske mest tiden du vill lägga ner.

Om du kör på en korvfest med tema från ett visst land så finns det ju klassikern Tyskland, med potatissallad, surkål och stark senap. Här kan också en gurksallad med yoghurt eller creme fraiche passa in.

Om du istället väljer Mexico som tema så gör du en skål med salsan Pico de Gallo och en skål med Guacamole.

Bröd

Korvbröd kan man väl inte variera tänker du, men jodå, det kan man! förutom de klassiska svenska korvbröden så kan du välja friscobröd för ett USA-tema, brioche om temat är Frankrike, och vanligt rostbröd i tjocka skivor om temat är Sydamerika.

Senap och ketchup

Senap och ketchup måste finnas, så är det med det. Medan det finns hur många olika sorters senap som helst, till exempel skånsk, fransk och engelsk, så kan det vara lite kämpigt att komma på vilka alternativ till ketchup som finns. Men då kan du tänka att curryketchup är typiskt tyskt, och att bbq-sås är ett slags amerikansk ketchup, så kanske spärren om ketchup-alternativ släpper. Även den danska ketchupen som serveras till de röda korvarna är distinkt annorlunda än Felix svenska ketchup.