Kategorier
Korvpatrullen

Currywurst på museum – I Berlin, var annars?

Inte bara konst och fornminnen ställs ut på museum. Även korv har sin plats i historiens rullor. Åtminstone i Berlin. Där finns världens enda currywurst-museum.

Året är 1949. Berlin är svårt härjat av kriget och det råder brist på det mesta, inte minst mat. Herta Heuwer är korvhandlare. En dag får hon en idé. Hon blandar en sås av ketchup, Worcestershiresås och curry, som hon köpt av brittiska soldater, och häller över grillade fläskkorvar som hon säljer i sitt gatukök i Charlottenburg.

Den nya anrättningen blir en stor succé och idag, drygt 60 år senare går det knappast att föreställa sig Berlin utan currywurst. Den säljs av vandrande korvgubbar på stan, i korvkiosker på gatan, i tunnelbanan och till och med på restauranger. Fortfarande gjord på samma grundrecept.

Välkommen till currywurstmuseet på Schützenstraße 70. Här finns världens enda currywursträknare. Det lär säljas 800 miljoner portioner currywurst varje år, bara i Tyskland.

Kryddor är förstås nyckeln till en lyckad currywurst. Här kan du läsa om dem och se hur de ser ut.

Lukta i rören och försök avgöra vilken krydda som är vilken.

I currywurst-simulatorn kan du prova på livet som korvgubbe. Det gäller att lyssna noga och vara snabb med verktygen. Annars tröttnar kunderna och går sin väg.

Undertecknad som korvgubbe. Men var är egentligen min lilla mössa?

När du fått godkänt i simulatorn är du redo att posera som korvgubbe, eller gumma.

Ett korvmuseum har förstås korvrelaterad inredning. Tag med barnen på egen risk. Det kan sluta med att teppanyakihällen får samsas med mindre eleganta inredningsdetaljer.

Hand upp, alla som inte vill ha en korvsoffa hemma. Ingen? Bra!

Hitta dit

Deutsches Currywurst Museum
Schützenstraße 70
10117 Berlin

http://www.currywurstmuseum.de/en/

Currywurst, som den kan se ut när du köper den i en korvkiosk på järnvägsstationen

2 svar på ”Currywurst på museum – I Berlin, var annars?”

Hur smakade currywursten? Var den ngt att ha? Att man bör åka till Berlin råder det dock ingen tvekan om.

Maten på bilden har ingenting med museet att göra. Det är currywurst, förvisso, men inte köpt där utan på någon tågstation. Museet har av någon anledning ingen egen korvbar.

Berlin är väl värt ett besök. Där finns mycket att utforska, förutom korv. Öl, till exempel…

Stängt för kommentering.