Salsiccia

Salsiccia [salˈsittʃa] är en rå korv, i allmänhet gjord på fläskkött och ofta kryddad med vitlök, fänkål och basilika. Salsiccia är italienska för korv. Ordet är alltså inte ett namn på någon speciell typ av korv, utan en allmän anspelning på traditionell italiensk korv.

Italiensk korvtradition kan spåras tillbaka till folkslaget Lukanerna, som bebodde delar av nuvarande Italien från ungefär 400 år före Kristus, och lärde sig konsten att konservera kött genom att stoppa det i gristarmar.

Salsiccia kan stekas som den är och ätas med lämpliga tillbehör, men det är också vanligt att korvsmeten kläms ut och används som färdigkryddad fläskfärs i till exempel soffritto.

I Sverige säljs korvar med produktnamnet salsiccia bland annat av Scan och Härryda Karlsson, med kryddningar som till exempel citrus och rosmarin, eller basilika, vitlök och koriander.

Det går också att köpa salsiccia-fläskfärs från olika tillverkare. Till exempel säljer Häsingestintan salsiccia-fläskfärs, kryddad med paprika, vitlök och fänkål, framtagen i samarbete med korvtillverkaren Taylor’s & Jones.