Kategorier
Korvpatrullen

Korv och platta paket

K:et i IKEA står för korv. Det slutliga beviset fick vi när IKEA gick från att fokusera på möbler till att även sälja just korv. Men vad är det egentligen för någonting som serveras ute i de blågula varuhusen? Är korvarna någonting att rekommendera, eller får man precis vad man kan förvänta sig för fem spänn.

Testpanelen

  • Prins Korv
  • Hot Dog
  • Fru Korv

Startfältet

IKEA:s korvsortiment. Från vänster: Fransk hotdog, grillad, samt kokt korv med bröd

IKEA:s utbud av korv är begränsat till två olika korvar i två olika sorters bröd och serveras i tre varianter: kokt wienerkorv i bröd, grillad korv i bröd och samma grillade korv som fransk hotdog.

Kokt wienerkorv med bröd

Pris: 5 kronor

För fem spänn får du en korv med bra skinn, fin konsistens och en smak av salt. Den känns ganska köttig och smakar gott, om än ganska lite. En klart godkänd femkronorskorv.

Brödet är en annan historia. Det är allmänt tråkigt, degigt och fastnar i munnen. Mer ofta än sällan är det dessutom blött av vatten från korven, men det är mer av ett handhavandefel från personalens sida än ett problem med själva brödet.

Betyg: En godkänd korv som tyvärr dras ned av ett fruktansvärt tråkigt bröd. Ät korven och släng brödet, så får du bäst valuta för pengarna.

Grillad korv med bröd

Pris: 10 kronor

Här märks det att det gått in lite mer pengar i tillverkningsprocessen. Lite tjockare än den kokta korven, som brukligt är, men också med mer lukt och smak. Här är en korv som får oss att associera till korvgrillning i skogen. Den har ett fint skinn och en härligt köttig smak med bra sälta och går fint att äta som den är, utan senap och ketchup.

Brödet… Ja, det är samma, tråkiga, degiga bröd som för den kokta korven. Finns ingenting att tillägga…

Betyg: Bland IKEA:s två korvar är det den här du ska välja, om du nu inte bara måste ha en kokt korv. För tio spänn är det svårt att få någonting bättre. Däremot går det att få någonting mycket sämre. Men släng brödet. Det kan duga som grytlapp, men är ingenting du bör äta. Köp en korv till istället!

Fransk hotdog, grillad

Pris: 15 kronor

Lägg på fem kronor på grillad korv med bröd och du får samma grillade korv, fast i ett annat bröd och med fransk hotdog-dressing

Korven är precis samma grillade korv som tidigare. Vi gillar den. Brödet är fortfarande degigt, men åtminstone bättre än det vanliga korvbrödet. Med lite grillning inifrån hade det kanske kunnat bli bra, men det här räcker liksom inte. Det blir dessutom väldigt mycket bröd i förhållande till korven.

Vi saknar också det franska hos dressingen. Den har stark karaktär av majonnäs och är ganska söt men den tillför faktiskt ingenting. Snarare döljer den korvsmaken.

Betyg: För fem spänn extra får du mer degigt bröd och en dressing som döljer korvsmaken. Det är ett slöseri med pengar och god korv. Köp en grillad med bröd istället.

Slutsats

Ska du äta korv på IKEA är det grillat som gäller. Brödet kan du strunta i. Det är inte värt pengarna. Korven tycker vi är klart värd sitt pris, men det är ju en tiokronorskorv och ingen gourmet-dito. Det här är stödkorv och ingenting du behöver vallfärda till, men har du vägarna förbi så är det inget dåligt val om det är grillkorv du är ute efter.

Genomgående låga priser i IKEA:s bistro-sortiment, men så får du lägga på senap och ketchup själv också.