Korv-wraps

Tillagningstid: 10 minuter
Antal portioner: 2

Ingredienser

4stmjuk tortilla
8stgrillkorv
räksallad
cole slaw
senap
fetaost
svarta oliver
röd lök
majskorn
tomat
gräddfil
salsa

Instruktioner

Korv wraps kan varieras nästan i det oändliga, efter eget tycke och smak. Här är fyra förslag som vi på redaktionen tycker om.

Använd gärna grillkorv med mycket smak. Lammkorv är ett bra val.

Stek korvarna väl i en panna. Lägg upp en tortilla med två korvar och fyllning. Vik ihop. Klart!

Förslag på fyllning:

  • Räksallad
  • Cole slaw och senap
  • Fetaost, svarta oliver, röd lök och tomat
  • Majskorn, lök, riven ost, salsa och gräddfil


Korv på Sveavägen

Kort loggbok över en dag i korvens tecken:

Korv 1

När? Lördagen den 5 februari 2011
Var? Elenas grill, Sveavägen i Stockholm
Tidpunkt? 14:52
Vad? Stockholmare med bröd, ketchup, senap, ingen dryck
Omdöme? Väl balanserad korvsmak, gött knäck i skinnet, lätt svampigt bröd, snygga grillränder
Vilka? Knackwurst med kumpan

Stockholmare med brödElenas grill, Sveavägen

Korv 2

När? Lördagen den 5 februari 2011
Var? Monks café, Sveavägen i Stockholm
Tidpunkt? 15:09
Vad? ölkorv, mörk lager
Omdöme? Mild korv som passade bra till ölen
Vilka? Knackwurst med kumpan

Ölkorv med mörk lager

Sammanfattning: Korv är bra. Ofta och mycket.

Kontorskorv med bröd

Igår var det den sedvanliga turen till micron runt tolvsnåret. Kilade ut med min matlåda och hittade kollegan i full färd med att micra korv (och bröd vilket visade sig vara ett misstag).

Han lassade på med ytterligare nyttigheter: en hög oliver och en bunt morotsstavar. Måltidsdryck blev ett stort glas vatten. Reultatet ses nedan.

Kontorskorv med bröd

Omdöme efter en stunds tuggande: ”Senapen gjorde susen. Fast brödet skulle inte ha micrats och det var dumt att äta upp all korven på en gång. Nu är det ju bara oliver och morötter kvar.”

Vi tar lärdom och lovar att hädanefter alltid fördela korven väl under hela måltiden.

Lyxig korvmiddag på lokal

Korv med stomp

I torsdags inmundigades korv och mos på Pressklubben. Rätten presenterades i menyn som: ”Korv från Heberlein serveras med stomp och hemmagjord senap.”

Resultat

  • köttig och saftig korv med tjockt skinn inklusive hörbart ”knäck”
  • mkt utpräglad röksmak – korvarnas motsvarighet till Laphroaigh
  • senap av skånsk typ som harmonierade med rökigheten hos korven
  • styrkan hos korven och senapen balanserades väl av mildheten och örtigheten hos stompen

Överlag en mycket välkomponerad rätt till det facila priset av 182 kronor som avnjöts tillsammans med en belgisk Kwak.

Korvgratäng

Tillagningstid: 40 minuter
Antal portioner: 6

Ingredienser

420grammakaroner
600gramkorv
1 1/2gul lök
2paprikor, röda eller gula
1tomat
2dlmjölk
1/2buljongtärning
4mskfransk senap
80gramparmesan
salt
peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 220 grader
  2. Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet
  3. Skär korven i 2 cm tjocka skivor och stek
  4. Skala löken och skär i smala klyftor
  5. Skölj och hacka paprikan
  6. Skölj tomaten, halvera och skiva den
  7. Värm mjölken försiktigt och lös en halv buljongtärning i den. Rör i 4 msk fransk senap
  8. När pastan kokat klart, häll av vattnet och fördela den jämnt i en ungsfast form
  9. Fördela korv, lök, paprika och tomat jämnt över pastan
  10. Häll över mjölken
  11. Salta och peppra
  12. Strö över osten
  13. Gratinera i ugnen 15-20 minuter

Blommig falukorv med potatismos

Tillagningstid: 30 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser

600grammjölig potatis, till exempel King Edward
600gramfalukorv
1litenpurjolök
2äpplen
1tskbasilika
2msksenap
3dlvatten
1påsesommargrönsaker, eller wokgrönsaker
1msksmör, att steka i
1msksmör, till potatismoset
1dlmjölk
salt
peppar

Instruktioner

Inskickat av Nils Moberg

  1. Borsta eller skala potatisen. Sätt att koka i 20 minuter
  2. Skölj purjolöken och skär den i bitar
  3. Fräs purjolöken i 1 msk smör, i en stor gryta
  4. Skiva falukorven. Låt fräsa med i grytan några minuter
  5. Skär äpplena i tärningar
  6. Tillsätt äppletärningarna, strö över basilikan och häll på vattnet
  7. Rör ned senapen
  8. Häll i sommargrönsakerna
  9. Låt puttra under lock i fem minuter
  10. När potatisen kokat klart, häll av vattnet
  11. Mosa potatisen med smör och mjölk. Salta och peppra efter behag

Bratwurst med potatis och surkål

Tillagningstid: 30 minuter
Antal portioner: 2

Ingredienser

3stbratwurst
6stpotatisar
400gramsurkål
senap - fransk, skånsk, svensk, tysk eller vad man föredrar

Instruktioner

En riktigt renlärig korvälskare tillverkar förstås sin egen surkål, men det är en övning som vi kommer att få återkomma till, eftersom processen tar flera veckor. För den som har bråttom är det surkål på burk som gäller.

Tillagningen av denna maträtt är inte speciellt komplicerad. När du väl fått tag i rätt surkål, rätt senap, rätt bratwurst och rätt potatis är det hela väldigt enkelt, men eftersom det här är ett grillrecept blir timingen viktig, så här kommer helt enkelt ett körschema:

  1. Tänd grillen
  2. Borsta potatisen, eller skala den om det nu råkar vara vår och den inte är färsk än, lägg i en kastrull med vatten och ställ på spisen. Glöm inte att sätta på plattan!
  3. Nu går du ut till grillen igen och fixar till en jämn och fin glödbädd och stänger ventilerna i botten på grillen, för att sänka värmen något. Briketterna (eller kolen) ska vara vit när det är grilldags, inte glödande.
  4. In i köket och justera värmen på potatisen, som just börjat koka. Sätt timern på 20 minuter och ta med den ut.
  5. När potatisen kokat 10 minuter lägger du på korvarna på grillen. Hur ofta de behöver vändas beror förstås på hur varm glöden är, men just nu låtsas vi att de kan ligga 6 minuter på varje sida. Under tiden du grillar passar du på att duka.
  6. När timern piper går du in i köket och langar in surkålen i mikron i två minuter. Under tiden häller du av potatisen.
  7. Dumpa surkålen i potatiskastrullen så blir det lättare att bära ut till grillen där korvarna nu är precis färdiga.

Nu är det bara att avnjuta sin perfekt tillagade måltid, förslagsvis tillsammans med tysk öl.

Vi hittade härligt blek bratwurst som här delar grillen med ciauscolo som också passar bra med surkål och potatis