Lyxig korvmiddag på lokal

Korv med stomp

I torsdags inmundigades korv och mos på Pressklubben. Rätten presenterades i menyn som: ”Korv från Heberlein serveras med stomp och hemmagjord senap.”

Resultat

  • köttig och saftig korv med tjockt skinn inklusive hörbart ”knäck”
  • mkt utpräglad röksmak – korvarnas motsvarighet till Laphroaigh
  • senap av skånsk typ som harmonierade med rökigheten hos korven
  • styrkan hos korven och senapen balanserades väl av mildheten och örtigheten hos stompen

Överlag en mycket välkomponerad rätt till det facila priset av 182 kronor som avnjöts tillsammans med en belgisk Kwak.

Falukorvsgratäng provencale

Tillagningstid: 50 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser

600gramfalukorv
500grampotatis
3sttomater
2stsquash
1dlmatlagningsgrädde
2vitlöksklyftor
2krmgrovmalen peppar
1krmsalt
1tskbasilika
40gramparmesan

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Skala potatisen
  3. Skär falukorv, potatis, tomater och squash i halvcentimetertjocka skivor
  4. Varva falukorv,potatis,tomater och squash i en ugnssäker form
  5. Pressa vitlöksklyftorna i matlagningsgrädden. Rör i salt, peppar och basilika. Häll blandningen över gratängen
  6. Riv parmesanosten och strö över
  7. Gratinera i mitten av ugnen tills den fått fin färg. Cirka 40 minuter

Serveras som den är eller med chilisås och sallad.

Varva falukorv, potatis, tomater och squash i en ugnssäker form

Korvsallad med potatis

Tillagningstid: 30 minuter
Antal portioner: 2

Ingredienser

300grampotatis
2stCiauscolo, eller annan välkryddad korv
100gramfetaost
1ströd paprika
1ströd lök
35gramruccola
1dlmajskorn
italiensk salladskrydda
smör, att steka i

Instruktioner

  1. Skala potatisen och skär i tärningar sätt på kokning
  2. Skala löken, skär den i halvor och skiva halvorna
  3. Skölj paprikan och skär i bitar
  4. Sönderdela fetaosten
  5. Skölj ruccolan
  6. Skär korven i centimetertjocka skivor
  7. När potatisen kokat i ca 10 minuter, slå på stekpannan och lägg i en klick smör
  8. Stek korvskivorna. Lägg dem på en tallrik för att svalna
  9. När potatisen kokat klart, efter 15-20 minuter, häll av vattnet och ställ den att svalna
  10. Under tiden korvskivorna och potatisen svalnar, häll potatis, lök, paprika, fetaost och ruccola i en salladsskål, eller fördela direkt på tallrikar
  11. Tillsätt den ljumna potatisen och korvskivorna.
  12. Tillsätt italiensk salladskrydda och blanda alltsammans

Blommig falukorv med potatismos

Tillagningstid: 30 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser

600grammjölig potatis, till exempel King Edward
600gramfalukorv
1litenpurjolök
2äpplen
1tskbasilika
2msksenap
3dlvatten
1påsesommargrönsaker, eller wokgrönsaker
1msksmör, att steka i
1msksmör, till potatismoset
1dlmjölk
salt
peppar

Instruktioner

Inskickat av Nils Moberg

  1. Borsta eller skala potatisen. Sätt att koka i 20 minuter
  2. Skölj purjolöken och skär den i bitar
  3. Fräs purjolöken i 1 msk smör, i en stor gryta
  4. Skiva falukorven. Låt fräsa med i grytan några minuter
  5. Skär äpplena i tärningar
  6. Tillsätt äppletärningarna, strö över basilikan och häll på vattnet
  7. Rör ned senapen
  8. Häll i sommargrönsakerna
  9. Låt puttra under lock i fem minuter
  10. När potatisen kokat klart, häll av vattnet
  11. Mosa potatisen med smör och mjölk. Salta och peppra efter behag

Bratwurst med potatis och surkål

Tillagningstid: 30 minuter
Antal portioner: 2

Ingredienser

3stbratwurst
6stpotatisar
400gramsurkål
senap - fransk, skånsk, svensk, tysk eller vad man föredrar

Instruktioner

En riktigt renlärig korvälskare tillverkar förstås sin egen surkål, men det är en övning som vi kommer att få återkomma till, eftersom processen tar flera veckor. För den som har bråttom är det surkål på burk som gäller.

Tillagningen av denna maträtt är inte speciellt komplicerad. När du väl fått tag i rätt surkål, rätt senap, rätt bratwurst och rätt potatis är det hela väldigt enkelt, men eftersom det här är ett grillrecept blir timingen viktig, så här kommer helt enkelt ett körschema:

  1. Tänd grillen
  2. Borsta potatisen, eller skala den om det nu råkar vara vår och den inte är färsk än, lägg i en kastrull med vatten och ställ på spisen. Glöm inte att sätta på plattan!
  3. Nu går du ut till grillen igen och fixar till en jämn och fin glödbädd och stänger ventilerna i botten på grillen, för att sänka värmen något. Briketterna (eller kolen) ska vara vit när det är grilldags, inte glödande.
  4. In i köket och justera värmen på potatisen, som just börjat koka. Sätt timern på 20 minuter och ta med den ut.
  5. När potatisen kokat 10 minuter lägger du på korvarna på grillen. Hur ofta de behöver vändas beror förstås på hur varm glöden är, men just nu låtsas vi att de kan ligga 6 minuter på varje sida. Under tiden du grillar passar du på att duka.
  6. När timern piper går du in i köket och langar in surkålen i mikron i två minuter. Under tiden häller du av potatisen.
  7. Dumpa surkålen i potatiskastrullen så blir det lättare att bära ut till grillen där korvarna nu är precis färdiga.

Nu är det bara att avnjuta sin perfekt tillagade måltid, förslagsvis tillsammans med tysk öl.

Vi hittade härligt blek bratwurst som här delar grillen med ciauscolo som också passar bra med surkål och potatis