Woopies ölkorv – oätlig

Man kanske inte ska förvänta sig så mycket av helt okänd ölkorv som säljs billigt på Överskottsbolaget.

Det här är nog första gången någonsin som jag låtit bli att äta upp en ölkorv. Efter två tuggor var det så äckligt att jag inte ville ha mer.

Inte är det speciellt billig heller. 10 kronor kanske inte låter så mycket för en ölkorv, men det motsvarar ändå ett kg-pris på 200 spänn. Det får man rätt bra korv för i mataffären.

Korv på Sveavägen

Kort loggbok över en dag i korvens tecken:

Korv 1

När? Lördagen den 5 februari 2011
Var? Elenas grill, Sveavägen i Stockholm
Tidpunkt? 14:52
Vad? Stockholmare med bröd, ketchup, senap, ingen dryck
Omdöme? Väl balanserad korvsmak, gött knäck i skinnet, lätt svampigt bröd, snygga grillränder
Vilka? Knackwurst med kumpan

Stockholmare med brödElenas grill, Sveavägen

Korv 2

När? Lördagen den 5 februari 2011
Var? Monks café, Sveavägen i Stockholm
Tidpunkt? 15:09
Vad? ölkorv, mörk lager
Omdöme? Mild korv som passade bra till ölen
Vilka? Knackwurst med kumpan

Ölkorv med mörk lager

Sammanfattning: Korv är bra. Ofta och mycket.

Variabel fläskgryta med ölkorv

Tillagningstid: 40 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser

200gölkorv
2tskolja
1gul lök
10gsmör
400ggrytbitar av fläsk
0,5lvatten
1tärninggrönsaksbuljong
1röd paprika
1grön paprika
1mskmajsstärkelse
2dlris
1tskpaprikapulver
1krmcayennepeppar

Instruktioner

Den här grytan är enkel att variera med olika sorters ölkorv. Låt den koka riktigt länge så kommer smakerna till sin fulla rätt.

  1. Hacka löken och ölkorvarna. Fräs dem i oljan i en stor gryta.
  2. Stek grytbitarna i smöret. Tillsätt dem i grytan
  3. Tillsätt vatten och en buljongtärning. Låt koka
  4. Koka riset enligt anvisningarna på paketet
  5. Krydda grytan med cayennepeppar och paprikapulver. Tillsätt eventuellt salt och peppar efter behag.
  6. Rör i majsstärkelsen
  7. Hacka paprikan grovt och tillsätt när det är ett par minuter kvar.

Ölkorv från Ingelsta kalkon

Vitlöksduellen

Lithells, Guormetgruppen, Ridderhielms, eller Möller? Det ska vara ölkorv ikväll. Men vilken ölkorv?

Vi provade fyra olika vitlökskorvar som påstås vara bra till ölen. Här är våra omdömen.

Lithells vitlök – Var är vitlöken?

Redan av rubriken kanske du anar att det här inte blir någon succé. Skitäcklig, smaklös, fadd och plastig är några av panelens omdömen.

Som du förstår är det här ingenting vi kan rekommendera.

Ridderhielms joddlarkorv – Stark smak

Pluspoäng för namnet, men det döms snabbt ut som falsk marknadsföring, när joddlandet uteblir.

Korven luktar rökt, verkar väldigt fet och har en stark eftersmak av peppar, men inte så mycket mer. Någon vitlök kan vi inte hitta.

Man blir törstig och det passar ju bra till öl, men tyvärr blir det hela ganska tråkigt.

Gourmetgruppen delikryddad – Bra i mat?

Det är koriander i korven, det står på paketet. Och det är tur att det står där, för någon koriandersmak kan vi inte hitta.

Den här korven både luktar och smakar ganska konstigt. Ord som brottarlinne, källardoft, gammal sko och garderobstouch är kanske ingenting man vill proppa i sig på fredagkvällen.

Möjligen tror vi att detta är något att ha i grytan vid matlagning. Som tilltugg till ölen rekommenderar vi den inte.

Möllers vitlök – Smakar vitlök

Här har då vi äntligen en ölkorv som faller panelen i smaken. Det här är en härligt rökig korv med bra tuggmotstånd som smakar vitlök.

Den är korvigast av alla sorterna i testet och den enda vi egentligen kan rekommendera, även om det kanske blir lite mastigt att proppa i sig några större mängder.

Slutsats

Möllers står som klar vinnare i vitlöksklassen, men med tanke på testets dåliga utfall är jag tveksam till om det verkligen ska vara en vitlökskorv till ölen. Det finns andra smaker som kanske passar bättre och erbjuder ett mer varierat utbud.