Korv- och currypanna

Tillagningstid: 30 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser

400gfalukorv
10gsmör
1stgul lök
1ströd paprika
2tskcurry
1burkkrossade tomater
1stäpple
1burkmango
2dlbasmatiris

Instruktioner

  1. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
  2. Skär korven i stavar. Stek i smöret.
  3. Hacka lök och paprika. Tillsätt i pannan.
  4. Strö över curry och rör om.
  5. Hacka äpplet och rör ned i pannan, tillsammans med krossade tomater
  6. Låt pannan koka i några minuter. Avsluta med att röra i mangon
  7. Avsmaka vid behov med curry.

Falukorvsgratäng provencale

Tillagningstid: 50 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser

600gramfalukorv
500grampotatis
3sttomater
2stsquash
1dlmatlagningsgrädde
2vitlöksklyftor
2krmgrovmalen peppar
1krmsalt
1tskbasilika
40gramparmesan

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Skala potatisen
  3. Skär falukorv, potatis, tomater och squash i halvcentimetertjocka skivor
  4. Varva falukorv,potatis,tomater och squash i en ugnssäker form
  5. Pressa vitlöksklyftorna i matlagningsgrädden. Rör i salt, peppar och basilika. Häll blandningen över gratängen
  6. Riv parmesanosten och strö över
  7. Gratinera i mitten av ugnen tills den fått fin färg. Cirka 40 minuter

Serveras som den är eller med chilisås och sallad.

Varva falukorv, potatis, tomater och squash i en ugnssäker form

Blommig falukorv med potatismos

Tillagningstid: 30 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser

600grammjölig potatis, till exempel King Edward
600gramfalukorv
1litenpurjolök
2äpplen
1tskbasilika
2msksenap
3dlvatten
1påsesommargrönsaker, eller wokgrönsaker
1msksmör, att steka i
1msksmör, till potatismoset
1dlmjölk
salt
peppar

Instruktioner

Inskickat av Nils Moberg

  1. Borsta eller skala potatisen. Sätt att koka i 20 minuter
  2. Skölj purjolöken och skär den i bitar
  3. Fräs purjolöken i 1 msk smör, i en stor gryta
  4. Skiva falukorven. Låt fräsa med i grytan några minuter
  5. Skär äpplena i tärningar
  6. Tillsätt äppletärningarna, strö över basilikan och häll på vattnet
  7. Rör ned senapen
  8. Häll i sommargrönsakerna
  9. Låt puttra under lock i fem minuter
  10. När potatisen kokat klart, häll av vattnet
  11. Mosa potatisen med smör och mjölk. Salta och peppra efter behag

Ugnsfalu med tomatsås

Tillagningstid: 60 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser

600gramfalukorv
1/2lök
1tomat
8skivorost
4mskfransk senap
2dlris
2tskolja
2vitlöksklyftor
1paketpasserade tomater
1/2buljongtärning
3tsksocker
salt
peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skär falukorven i fyra bitar
  3. Snitta bitarna i varje cm
  4. Skiva lök och tomater tunt
  5. Varva lök- och tomatskivor i snitten
  6. Lägg på fransk senap
  7. Lägg på osten
  8. Gratinera i ugnen ca 40 minuter

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen

Tomatsås

  1. Pressa vitlöksklyftorna och fräs dem i oljan
  2. Tillsätt passerade tomater
  3. Tillsätt en halv buljongtärning
  4. Låt koka en stund
  5. Balansera smaken med ungefär 3 tsk socker
  6. Smaka av med salt och peppar

Servera på varma tallrikar.

Falukorv med makaroner

Tillagningstid: 15 minuter
Antal portioner: 1

Ingredienser

150gramfalukorv
100grammakaroner
chilisås eller ketchup

Instruktioner

  1. Koka upp pastavatten och häll i makaronerna. Följ anvisningarna på paketet.
  2. Värm upp stekpannan.
  3. Skär falukorven i halvcentimetertjocka skivor.
  4. Skär ett snitt i varje skiva, från mitten ut till kanten.
  5. Stek falukorvskivorna i smör eller olja tills de är lagom gyllenbruna. Använder du teflonpanna kan du skippa smöret och oljan.

Servera med chilisås eller ketchup och kanske en starköl.