Dagens korvbesvikelse: Specialrökt från Lithells

Lithells specialrökt chorizo, grillkorv och kabanoss

På utsidan verkar allting mycket lovande. ”Specialrökt” är en etikett som höjer förväntningarna. Och speciellt är det, men tyvärr inte speciellt gott. Istället för en kulinarisk höjdpunkt slutar det med triss i besvikelse.

Vi provar chorizon först. Det är egentligen lite riskabelt att börja med någonting starkt, men oron visar sig ogrundad, eftersom det inte finns speciellt mycket styrka i smaken. Korven är ganska beskedligt rökig, smakar lite surt men är för övrigt ganska intetsägande och definitivt inte stark.

Efter detta bottennapp hoppas man ju att det ska bli bättre och vi går på grillkorven, men blir genast varse att det här knappast kan sluta lyckligt. Det är ärligt talat rätt svårt att förklara vad den här korven smakar. Inte direkt motbjudande, men definitivt inte gott. Det här är inte ens en korv vi vill äta upp.

Kabanossen kan nog vara ett bra köp, om du gillar isterband. Är det kabanoss du är ute efter bör du leta vidare. Grynig konsistens och sur i smaken. Något rökig förstås, men det hjälper ju inte när smaken är helt fel i övrigt.

Det är svårt att förstå vad som har hänt här. Oavsett vad så är det i alla fall ingenting vi kan rekommendera. Köp inte Lithells specialrökta korvar. Köp andra korvar!

Lammchorizo

TillverkareHelmut Walch
Förpackningens vikt380 g
Antal korvar per förpackning3
Kötthalt72.0 %
Huvudingredienserlammkött, nötkött, griskött, parmesanost
Näringsvärde per 100g226 kcal
Fett18.0 %
Proteiner16.0 %

God och lagom stark chorizo med tydlig smak av lammkött.

Chorizo

Chorizo - Härryda Karlsson
TillverkareHärryda Karlsson
Förpackningens vikt400 g
Antal korvar per förpackning6
Kötthalt95.0 %
Huvudingrediensergriskött, koksalt, socker, vitlök
Fett21.0 %

Fast och köttig, men vi är mycket undrande inför kryddningen. Först känner vi bara ett spår av chilihetta. När vi är inne på korv nummer tre sticker det plötsligt till och blir som en riktig chorizo, men detta går snabbt över.

Det är precis som om de hällt i kryddorna och inte blandat smeten ordentligt.

Brasilia

Brasilia - Härryda Karlsson
TillverkareHärryda Karlsson
Förpackningens vikt260 g
Antal korvar per förpackning3
Kötthalt95.0 %
Huvudingrediensergriskött, koksalt, jalapeño, lök, vitlök, mango
Fett21.0 %

Jalapeno — Du både ser den och känner smaken men den tar inte över. Tillsammans med mango, vitlök och övriga kryddor skapar den en mycket trevlig smakupplevelse för dig som vill ha något hett utan att det blir plågsamt.

En god korv som vi gärna rekommenderar.

Korvlunch på Gourmetkorv

Jag fick med mig min korvintresserade kollega ut på stan, till favoriten Gourmetkorv på Grönsakstorget. På menyn stod korv. Vad annars?

Nürnberger med potatissallad och surkål. En härligt köttig korv. Den smakar kött, men är för övrigt väldigt mild och lite för tråkig för min smak. Potatissalladen är bra. Surkålen fantastisk!

Lammchorizo. En väkryddad korv som dock fick anmärkning för att köttet var alltför finmalt. Vissa är mer svårflörtade än andra.

Kycklinggryta med korv

Tillagningstid: 40 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser

400gramkycklingfilé
1tskmatolja
2stChorizo
1burkkrossade tomater
1stbuljongtärning
200grammorot
150gramrotselleri
1 1/2gul lök
3mskcrème fraiche
200gramgröna ärtor
3dlcous cous, eller bulgur

Instruktioner

  1. Skiva korv och lök
  2. Skala och skär morot och rotselleri i tärningar
  3. Skär kycklingfiléerna i bitar
  4. Stek kycklingen i oljan. Tillsätt korvskivorna och den skivade löken
  5. Tillsätt moroten och rotsellerin och låt fräsa en stund
  6. Häll i en burk krossade tomater och en buljongtärning
  7. Krydda med salt, peppar, chili och paprikapulver. Låt koka några minuter.
  8. Tillsätt slutligen crème fraiche och frysta ärtor. Låt grytan bli varm.

Servera med cous cous eller bulgur.